Spånskivor och MDF

Spånskivor är uppbyggda av träspån och bindemedel. Vid tillverkningen av spånskivor pressas limbelagda spån samman till stora skivor, som har en kärna av grövre spån och ytskikt av finare spån. Bindemedlet är normalt karbamidlim eller urealim. För fuktbeständiga spånskivor förstärks limmet med melamin. Även andra bindemedel kan förekomma i spånskivor, till exempel fenol, cement eller gips.

MDF betyder Medium Density Fibreboard och är en träfiberskiva att tillverka inredning av, förekommande i bland annat köksskåp och listverk samt inner- och ytterdörrar. Materialet är perfekt till högtalarlådor. Eftersom materialet består av finfördelade fibrer är även bearbetade ytor släta och lämpar sig därför väl till målning. Därför används det ofta till just målade snickerier. MDF har även använts till väggbeklädnader i byggnader. MDF-skivan tillverkas av 100% barrträ, vilket ger en mycket ljus skiva. MDF måste alltid förborras.

Nedan kan du se hur det går till att tillverka

3 tankar om “Spånskivor och MDF

Hej ! Vad tycker du om det här inlägget? Skriv en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s